Landsdekkende

Her omtales noen av de aller største treningssenterkjedene i Norge, kjeder som har digitale ressurser for hjemmetrening. Enkeljympa, en del av Friskis & Svettis, er satt først fordi det er en kjede rettet direkte mot mennesker med utviklingshemning.

Du kan trykke på et blått menyvalg under for å komme rett til tilbudet du er interessert i.   

Friskis og svettis

Enkeljympa

Enkeljympa er en del av Friskis&Svettis med treninger til musikk tilrettelagt for mennesker med utviklingshemning. Enkeljympa har også noen steder spinningtimer for sine medlemmer. Friskis&Svettis har et eget treningsopplegg for å utdanne trenere til Enkeljympa. Trenerne jobber som frivillige.

Løping enkeljympa
Fra Enkeljympa-trening. Foto: Line Hårklau

Medlemskap

For medlemskap benyttes det samme prinsippet som for Friskis&Svettis generelt. Det vil si at man betaler for medlemskap i et lokalt idrettslag og for et abonnement.

Oversikt over de lokale idrettslagene med Enkeljympa finner du her.

Direktesendte treninger

Friskis&Svettis Bærum har direktesendte treninger for medlemmer av Enkeljympa over hele landet.

Kontaktperson er Connie Næsborg.
E-post: connii@online.no
Telefon: 911 22 072

Treningene foregår på tirsdager kl. 18. Trenerne vil gjerne ha påmelding på forhånd.

Treningene går via videomøteverktøyet Zoom. Det anbefales å laste ned Zoom på den enheten treningen skal kjøres på.

Gratis treningsvideo

Det fins en gratis treningsvideo på 15 minutter fra Enkeljympa. Den heter EnkelGo.

Se en video fra en trening

Her kan du ser en video som viser treningsglede på en Enkeljympa-trening.
Du må selv skru opp lyden.

Friskis og svettis

Friskis&Svettis

Dette er en stor treningsorganisasjon med mange lokale idrettslag og treningssentre.

Nettstedet er https://www.friskissvettis.no/.

For informasjon om de lokale idrettslagene trykk her.

Gratis treningsressurser

På nettstedet til Friskis&Svettis fins det en del gratis treningsvideoer under menyvalget Trening og så Onlinetrening. For eksempel kan Coreflex Soft og Jympa på drøye 30 min hver være velegnet for mennesker med utviklingshemning. Home Edition er et tøft styrketreningsprogram. Familiejympa kan være morsomt å gjøre sammen med for eksempel søsken eller nieser og nevøer. Programmet varer i 20 minutter. 

Trenger du idéer til treningsøkter av noen minutters varighet, fins det korte treningsvideoer på Timeout. Noen av  programmene er kun lydinstruksjon på svensk, men det er en del korte videoer. De korte treningsvideoene kan for eksempel brukes til et avbrekk fra TV-titting hver time.

Det fins også gratis ressurser for andre typer treninger man kan gjøre på egenhånd eller sammen med en treningspartner. For å se dem må man først trykke menyvalget Mer og så Hjemmetrening.

Medlemskap

Medlemmer av Friskis&Svettis betaler sitt medlemskap på måneds- eller årsbasis. I tillegg betaler de treningsavgift på et par hundre kroner til sitt lokale idrettslag.

Tilbud om aktiviteter samt priser på treningsavgift og medlemskap varier fra sted til sted i landet.

Medlemmer med fullt abonnement vil få tilgang på både treningslokaler og online treningsvideoer, dvs. treningsvideoer man kan starte ved å trykke på en lenke. For medlemmer fins det over 40 tilgjengelige treningsvideoer. De fleste treningsvideoene er på svensk.

Direktesendte gruppetreninger

Noen idrettslag har også direktesendte gruppetreninger, livestream. Det gjelder for eksempel for Oslo. Direktesendte gruppetreninger koster 235 kr per måned.

Noen steder går det an å prøve livestream-programmet gratis i en uke.

Røris og Mini-Røris

Røris er opprinnelig laget for barn i alderen 6-10 år og Mini-Røris for barn i alderen 3-6 år. Mange i andre aldre vil også ha glede av programmene, ikke minst mennesker med utviklingshemning. Det er musikk som motiverer godt til bevegelse.

Tidligere kom treningsprogrammene på DVDer eller CDer, mens det nå er nedlastbare apper med lyd og tilhørende plakater som viser hvordan øvelsene skal gjøres. Musikken kan også brukes som en bakgrunn for andre øvelser/treninger, både innendørs og utendørs. Noen av programmene er på svensk. Det du kan kjøpe i Norge, ser du her.

Enkeljympa

Enkeljympa er treninger tilrettelagt for mennesker med utviklingshemning, se eget menyvalg.

SATS

SATS

SATS er Nordens største treningssenter-kjede med svært mange treningssteder.

Nettstedet https://www.sats.no/.

For informasjon om et bestemt treningssenter, trykk menyvalget Finn treningssenter.

Gratis treningsressurser

På nettstedet til SATS fins det en del gratis treningsvideoer under menyvalget Online - training. Videoene er på engelsk.

For hvert program er det lagt inn beskrivelse av i hvilken grad programmet bygger opp under kondisjon, styrke, fleksibilitet, balanse, intensitet og koreografi.

Programmene er i beta-versjon, det vil si at programvaren er under uttesting. Lyden er i utgangspunktet slått av for disse programmene, så du må sette den på selv. Under omtales noen av treningsprogrammene

Medlemskap

Medlemmer av SATS betaler sitt medlemskap på måneds- eller årsbasis.

Tilbud om aktiviteter samt priser på medlemskap varier fra landsdel til landsdel. Prisene er også avhengige av en del forhold, blant annet om man ønsker tilgang til flere enn ett treningssenter, og om man ønsker tilgang til treningslokaler hele tiden eller bare på dagtid og om man tegner måneds- eller årsabonnement. Det fins rabattordninger, og det går an å spørre om en person med utviklingshemning kan få rabatt. Det går også an å spørre om en person med utviklingshemning kan få ta med seg en ledsager til trening på senteret. Da må forutsetningen være at ledsageren kun kommer inn gratis når han eller hun skal hjelpe personen med utviklingshemning med treningen.

De som er medlemmer av SATS, vil få tilgang på både treninger i treningslokaler (når de ikke er stengt av smittevernhensyn) og online treningsvideoer.

Online treningsvideoer

Slike videoer kan du starte når som helst ved å trykke en lenke. SATS har over 100 treningsvideoer for medlemmer. Videoene er på engelsk. Bruk av treningsvideoene krever innlogging med e-postadresse eller medlemsnummer og passord. Alternativt kan man logge seg inn med Facebook- eller Google-konto, hvis en av disse kontoen er linket til medlemskapet i SATS.

Omtale av forskjellige typer treningsprogram ser du under menyvalget Treningstilbud. I hver hovedkategori kan man velge mellom Nybegynner, Middels og Avansert. Og for hver av disse tre kategoriene er det igjen flere valg.

Family Sports Club Logo

Family Sports Club

Family Sports Club (FSC) er Norges nest største treningssenterkjede med 50 sentre.

Nettstedet https://fsc.no/

Du finner informasjon om ditt nærmeste Family-senter, under menyvalget “Finn senter”, “Velg fylke” og så “Velg Family-senter”.

Omtale av gruppetrening og trening ved hjelp av apparater ser du under menyvalget Treningstilbud. Velger du Gruppetrening og så et av temaene, ser du en omtale av denne typen trening og hvem den egner seg for. Velger du “For deg som liker å trene selv” finner du informasjon om ulike treningstilbud i kondisjonsparken og i studio på treningssenteret.

Gruppetrening

Direktesendte gruppetreninger

Family tilbyr direktesendte gruppetreninger, under “Finn senter” og “Family Live Stream”. 

Dette er en treningsøkt du kan følge via en datamaskin, nettbrett og smarttelefoner. For å delta på gruppetimer på livestream er det viktig at du registrerer deg på Min side hos FSC. 

Logger du deg inn og tillater at FSC sender deg e-post, vil du etter å ha meldt deg på en slik trening, få en e-post med en lenke til treningen.  Det koster ingenting å opprette bruker på nettstedet. 

FSC sentralt lager en aktivitetsplan for disse treningene som medlemmer har tilgang til. Denne timeplanen kan ses under “Booking” på Family Live Stream siden. 

Medlemmer i FSC fra hele landet kan delta på treningene. 

Digitale instruksjoner

FSC har publisert en del videoer på YouTube som bl.a. viser hvordan øvelser skal utføres. I tillegg har FSC lagt ut noen slike korte instruksjonsvideoer, bilder og skriftlige instruksjoner for treningsprogram på Instagram. FSC deler også en del informasjon på Facebook, både fra Family Sports Club Norge og fra de lokale treningssentrene. 

FSC har også 30 treningsøkter du kan motta på e-post ved å registrere deg på https://kampanje.familysportsclub.no/tren-med-family.

I tillegg til disse vil du finne informasjon om trening og ulike programmer under Family Magasinet, her har de også en serie kalt Fysioterapeuten tipser, som delet nyttige tips for forebygging og rehabilitering av fysiske plager.  (https://fsc.no/family-magasinet/3-ovelser-for-smerter-i-korsryggen er et eksempel).

Helsetjenester

FSC tilbyr også helsetjenester i sitt ALL IN-medlemskap, i et eget medlemskap som heter Family Frisk, samt Frisk bedrift. Produktene innehar blant annet tilgang på videokonsultasjoner med allmennlege (ubegrenset, også for medlemmets barn under 16 år) og psykolog (inntil 8 timer per år) og en idrettsmedisinsk vakttelefon som man kan ringe ved idrettsskader. Avtalen kan også innebære konsultasjoner hos spesialister, bildeundersøkelser (røntgen, CT, MR og ultralydundersøkelse), dagkirurgiske inngrep og reiseutgifter til behandling. Hvis videolegen henviser til videre undersøkelse og/eller behandling, er medlemmet selv ansvarlig for å sjekke med Frisk-Sentralen om dette dekkes av avtalen. Se Generelle vilkår

Medlemskap

Medlemmer av Family Sports Club tegner gjerne medlemskap for 12 måneder om gangen, og det er mulig med korte medlemskap uten bindingstid (som en uke eller en måned) og andre varianter som å trene kun en gang i uka. Månedsprisen er avhengig av om du kun skal trene på ett senter eller ha tilgang til flere og om du vil være med på gruppetimer. Prisen vil også være avhengig av om du vil ha behandlingsavtale/Family Frisk inkludert eller ikke og om du skal ha mulighet for å fryse medlemskapet. Det er også mulig å kjøpe og betale for enkelttimer.

Family sports Club har også familiemedlemskap på noen av sine sentre med All In Familiemedlemskap. Det gjelder for tre til fem familiemedlemmer. 

Det fins rabattordninger for studenter og pensjonister, og familier. Det går også an å spørre om en person med utviklingshemning kan få ta med seg en ledsager til trening på senteret. Da må forutsetningen være at ledsageren kun kommer inn gratis når han eller hun skal hjelpe personen med utviklingshemning med treningen.