Landsdekkende

Her omtales noen av de aller største treningssenterkjedene i Norge, kjeder som har digitale ressurser for hjemmetrening. Enkeljympa, en del av Friskis & Svettis, er satt først fordi det er en kjede rettet direkte mot mennesker med utviklingshemning.

Du kan trykke på et blått menyvalg under for å komme rett til tilbudet du er interessert i.   

Friskis og svettis

Enkeljympa

Enkeljympa er en del av Friskis&Svettis med treninger til musikk tilrettelagt for mennesker med utviklingshemning. Enkeljympa har også noen steder spinningtimer for sine medlemmer. Friskis&Svettis har et eget treningsopplegg for å utdanne trenere til Enkeljympa. Trenerne jobber som frivillige.

Løping enkeljympa
Fra Enkeljympa-trening. Foto: Line Hårklau

Medlemskap

For medlemskap benyttes det samme prinsippet som for Friskis&Svettis generelt. Det vil si at man betaler for medlemskap i et lokalt idrettslag og for et abonnement.

Oversikt over de lokale idrettslagene med Enkeljympa finner du her.

Direktesendte treninger

Friskis&Svettis Bærum har direktesendte treninger for medlemmer av Enkeljympa over hele landet.

Kontaktperson er Connie Næsborg.
E-post: connii@online.no
Telefon: 911 22 072

Treningene foregår på tirsdager kl. 18. Trenerne vil gjerne ha påmelding på forhånd.

Treningene går via videomøteverktøyet Zoom. Det anbefales å laste ned Zoom på den enheten treningen skal kjøres på.

Gratis treningsvideo

Det fins en gratis treningsvideo på 15 minutter fra Enkeljympa. Den heter EnkelGo.

Se en video fra en trening

Her kan du ser en video som viser treningsglede på en Enkeljympa-trening.
Du må selv skru opp lyden.
 

Friskis og svettis

Friskis&Svettis

Dette er en stor treningsorganisasjon med mange lokale idrettslag og treningssentre.

Nettstedet er https://www.friskissvettis.no/.

For informasjon om de lokale idrettslagene trykk her.

Gratis treningsressurser

Friskis&Svettis har en del gratis treningsvideoer. For eksempel kan Coreflex Soft og Jympa på drøye 30 min hver være velegnet for mennesker med utviklingshemning. Home Edition er et tøft styrketreningsprogram. Familiejympa kan være morsomt å gjøre sammen med for eksempel søsken eller nieser og nevøer. Programmet varer i 20 minutter. 

Trenger du idéer til treningsøkter av noen minutters varighet, fins det korte treningsvideoer på Timeout. Noen av  programmene er kun lydinstruksjon på svensk, men det er en del korte videoer. De korte treningsvideoene kan for eksempel brukes til et avbrekk fra TV-titting hver time.

Det fins også gratis ressurser for andre typer treninger man kan gjøre på egen hånd eller sammen med en treningspartner. Se her.

Medlemskap

Medlemmer av Friskis&Svettis betaler sitt medlemskap på måneds- eller årsbasis. I tillegg betaler de treningsavgift på et par hundre kroner til sitt lokale idrettslag.

Tilbud om aktiviteter samt priser på treningsavgift og medlemskap varier fra sted til sted i landet.

Medlemmer med fullt abonnement vil få tilgang på både treningslokaler og online treningsvideoer, dvs. treningsvideoer man kan starte ved å trykke på en lenke. For medlemmer fins det over 40 tilgjengelige treningsvideoer. De fleste treningsvideoene er på svensk.

Friskis Go

Friskis&Svettis har i 2022 samlet sine digitale treningsressurser i appen Friskis Go. I appen og på nettstedet får medlemmer tilgang til en rekke treningsvideoer. Noen idrettslag har også direktesendte gruppetreninger, livestream. Det gjelder for eksempel for Oslo. Disse kan du også se via appen.  Det går an å abonnere på digitale treningsressurser uten å være medlem av Friskis&Svettis. 

Røris og Mini-Røris

Røris er opprinnelig laget for barn i alderen 6-10 år og Mini-Røris for barn i alderen 3-6 år. Mange i andre aldre vil også ha glede av programmene, ikke minst mennesker med utviklingshemning. Det er musikk som motiverer godt til bevegelse.

Tidligere kom treningsprogrammene på DVDer eller CDer, mens det nå er nedlastbare apper med lyd og tilhørende plakater som viser hvordan øvelsene skal gjøres. Musikken kan også brukes som en bakgrunn for andre øvelser/treninger, både innendørs og utendørs. Noen av programmene er på svensk. Det du kan kjøpe i Norge, ser du her.

Enkeljympa

Enkeljympa er treninger tilrettelagt for mennesker med utviklingshemning, se eget menyvalg.
 

SATS

SATS

SATS er Nordens største treningssenter-kjede med svært mange treningssteder. Nettstedet https://www.sats.no/. For informasjon om et bestemt treningssenter, trykk menyvalget Finn treningssenter.

Digitale treningsressurser

På nettstedet til SATS fantes det fram til 1. juli 2022 en del gratis treningsvideoer. Nå må man enten være SATS-medlem og/eller abonnere på et SATS by Mentra-medlemskap for å se videoene. 
Menyvalget Online Training på nettstedet til SATS gir mulighet for innlogging i Mentra by SATS.

Mentra by SATS er tilgjengelig på app, web og gjennom treningsspeilet Rflex. Utvalget av treningsøkter kommer til å øke til omtrent 600. Det er også mulig å delta på direktesendte treninger fra høsten 2022. 

SATS-medlemmer får tilgang på de samme treningsvideoene som tidligere ved å logge seg inn i Mentra by SATS og trykke på navnet på profilen sin øverst til høyre. Da kommer bl.a. menyvalget Treningsøkter opp. Der kan man se filmene. For mange med utviklingshemning kan det være greit å velge Norsk under filteret Språk og Nybegynner under Nivå. Skal SATS-medlemmer ha tilgang på flere videoer og/eller direktesendte digitale gruppetreninger, må de tegne et medlemskap i Mentra by SATS.

For hver video er det lagt inn informasjon om treningstype, nivå (nybegynner, erfaren eller viderekommen), varighet, hva som evt. trengs av utstyr og litt informasjon om treneren. Filtrene dekker de samme kategoriene.  

 

Medlemskap

Medlemmer av SATS betaler sitt medlemskap på måneds- eller årsbasis.

Tilbud om aktiviteter samt priser på medlemskap varier fra landsdel til landsdel. Prisene er også avhengige av en del forhold, blant annet om man ønsker tilgang til flere enn ett treningssenter, og om man ønsker tilgang til treningslokaler hele tiden eller bare på dagtid og om man tegner måneds- eller årsabonnement. Det fins rabattordninger, og det går an å spørre om en person med utviklingshemning kan få rabatt. Det går også an å spørre om en person med utviklingshemning kan få ta med seg en ledsager til trening på senteret. Da må forutsetningen være at ledsageren kun kommer inn gratis når han eller hun skal hjelpe personen med utviklingshemning med treningen.

De som er medlemmer av SATS, vil få tilgang på både treninger i treningslokaler og online treningsvideoer.

Mentra by SATS

De gamle treningsvideoene er gratis for SATS-medlemmer via innlogging i Mentra by SATS. Hvis SATS-medlemmer vil ha tilgang til flere videoer og direktesendte gruppetreninger, må de tegne et Mentra-abonnement. Det er mulig å starte med et prøveabonnement for man eventuelt bestemmer seg for et varig abonnement.

Mentra Digital koster kr 99 for SATS-medlemmer og kr 199 for ikke-medlemmer.
Mentra Premium koster kr 199 for SATS-medlemmer og kr 249 for ikke-medlemmer. Med dette abonnementet får man tilgang på treningsinnhold og funksjonalitet for treningsspeilet Rflex. Dessuten gir Mentra Premium mulighet for en familiekonto med inntil 5 brukerprofiler.   

 

Family Sports Club Logo

Family Sports Club

Family Sports Club (FSC) er Norges nest største treningssenterkjede med 50 sentre.

Nettstedet https://fsc.no/

Du finner informasjon om ditt nærmeste Family-senter, under menyvalget "Finn senter", "Velg fylke" og så "Velg Family-senter".

Omtale av gruppetrening og trening ved hjelp av apparater ser du under menyvalget Trening. Velger du Gruppetrening og så et av temaene, ser du en omtale av denne typen trening og hvem den egner seg for. Velger du For deg som liker å trene selv finner du informasjon om ulike treningstilbud i kondisjonsparken og i studio på treningssenteret.

Gruppetrening

Direktesendte gruppetreninger

Family tilbyr direktesendte gruppetreninger, under "Finn senter" og "Family Live Stream". 

Dette er en treningsøkt du kan følge via en datamaskin, nettbrett og smarttelefoner. For å delta på gruppetimer på livestream er det viktig at du registrerer deg på Min side hos FSC. 

Logger du deg inn og tillater at FSC sender deg e-post, vil du etter å ha meldt deg på en slik trening, få en e-post med en lenke til treningen.  Det koster ingenting å opprette bruker på nettstedet. 

FSC sentralt lager en aktivitetsplan for disse treningene som medlemmer har tilgang til. Denne timeplanen kan ses under "Booking" på Family Live Stream siden. 

Medlemmer i FSC fra hele landet kan delta på treningene. 

Digitale instruksjoner

FSC har publisert en del videoer på YouTube som bl.a. viser hvordan øvelser skal utføres. FSC deler også en del informasjon på Facebook, både fra Family Sports Club Norge og fra de lokale treningssentrene. 

I tillegg til disse vil du finne informasjon om trening og ulike programmer under Family Magasinet, her har de også en serie kalt Fysioterapeuten tipser, som delet nyttige tips for forebygging og rehabilitering av fysiske plager. https://fsc.no/family-magasinet/3-ovelser-for-smerter-i-korsryggen er et eksempel.

Helsetjenester

FSC tilbyr også helsetjenester i sitt ALL IN-medlemskap, i et eget medlemskap som heter Family Frisk, samt Frisk bedrift. Produktene innehar blant annet tilgang på videokonsultasjoner med allmennlege (ubegrenset, også for medlemmets barn under 16 år) og psykolog (inntil 8 timer per år) og en idrettsmedisinsk vakttelefon som man kan ringe ved idrettsskader. Avtalen kan også innebære konsultasjoner hos spesialister, bildeundersøkelser (røntgen, CT, MR og ultralydundersøkelse), dagkirurgiske inngrep og reiseutgifter til behandling. Hvis videolegen henviser til videre undersøkelse og/eller behandling, er medlemmet selv ansvarlig for å sjekke med Frisk-Sentralen om dette dekkes av avtalen. Se Generelle vilkår

Medlemskap

Medlemmer av Family Sports Club tegner gjerne medlemskap for 12 måneder om gangen, og det er mulig med korte medlemskap uten bindingstid (som en uke eller en måned) og andre varianter som å trene kun en gang i uka. Månedsprisen er avhengig av om du kun skal trene på ett senter eller ha tilgang til flere og om du vil være med på gruppetimer. Prisen vil også være avhengig av om du vil ha behandlingsavtale/Family Frisk inkludert eller ikke og om du skal ha mulighet for å fryse medlemskapet. Det er også mulig å kjøpe og betale for enkelttimer.

Family sports Club har også familiemedlemskap på noen av sine sentre med All In Familiemedlemskap. Det gjelder for tre til fem familiemedlemmer. 

Det fins rabattordninger for studenter og pensjonister, og familier. Det går også an å spørre om en person med utviklingshemning kan få ta med seg en ledsager til trening på senteret. Da må forutsetningen være at ledsageren kun kommer inn gratis når han eller hun skal hjelpe personen med utviklingshemning med treningen.